Kuujärvellä

Kertomus Lyydiläisen Seuran matkasta Kuujärven ort. kirkon vihkiäisiin Aunukseen
(20.–23.7.2005).

Varhain keskiviikkona 20.7. Helsingistä starttasi bussi määränpäänään kaukainen Kuujärvi Aunuksen Karjalassa. Matkalla mukaan tulleiden jälkeen ryhmän koko oli yli kolmenkymmenen. Meno Suomen puolella sujui odottelevissa tunnelmissa matkanjohtajan ohjeita kuunnellen ja seuran uutta vuosijulkaisua selaillessa. Rajalla Venäjän tullissa ilmeni osassa asiapapereita ongelmia niin, että muodollisuudet kestivät useamman tunnin ja johtivat retkeläisten lukumäärän pienenemiseen kahdella hengellä. Myöhään iltapäivällä pääsimme jatkamaan matkaa ja pian ihailemaan Laatokan jylhiä rantoja ja ulappaa. Aunuksen harmonisen kauniit ja rauhoittavat jokimaisemat rakennuksineen lipuivat ohi jo hämärtyneen illan hopeisessa hohteessa. Kellon viisareiden käännyttyä aamuyön puolelle saavuimme vihdoin perille Kuujärvelle Joensuun kylään. Seuruetta kärsivällisesti odottaneiden kyläläisten opastamina hajaannuimme pienemmissä ryhmissä perhemajoituksiin. Pikaiset kuulumiset, pieni yöpala ja unta ei tarvinnut houkutella.

Uutuuttaan hohtava kirkko kylän mäellä kylpi aamun valjettua kirkkaassa auringonpaisteessa. Vain tovi ennen vihkiäisten alkua mäelle tuotiin kirkon kello, kiinnitettiin paikoilleen ja vaskiset soinnit helähtelivät kylälle. Hiljaa tiivistyi kylän eri puolilta saapuvien juhla-asuisten kaikenikäisten ihmisten virta, joihin yhtyi myös kauempaa paikallisbussien tuomia juhlijoita. Väkeä riitti tungokseen asti ja kirkon sisällä oli paitsi hengellisesti myös fyysisesti lämmin tunnelma. Vihkimisen toimittivat helsinkiläinen kirkkoherra Veikko Purmonen ja aunukselainen pappi Mihail. Seuran puheenjohtaja Miikul Pahomov luovutti lahjan kirkolle ja muistutti puheessaan, että kylä on ollut ilman kirkkoa lähes 80 vuotta. Uuden kirkon hankkeen keskeiset ja uupumattomat puuhaajat Marjukka Patrakka, Tuula Koski ja Raija Klemola olivat kaikki läsnä juhlassa.

Vihkiäisten jälkeen siirryttiin aterioimaan ja seurustelemaan läheiseen ruokalaan. Mieliala oli helpottuneen iloinen, olihan tämä piste monenlaisen uurastuksen vaatineelle pitkälle projektille. Juhlapäivä jatkui iltapäivällä kulttuuritalon edustalla järjestetyllä kyläjuhlalla, jossa olikin erittäin monipuolinen ohjelma. Laulua, soittoa, tanssiesityksiä, katumaalauksia, valokuvanäyttelyä, jne. Paitsi Pitk Randaane -kuoro, niin sykähdyttävää oli kokea lukuisten lasten ja nuorten ryhmien taidokkaat ja innostuneet esitykset. Ohjelmassa myös puheenjohtajamme piti lyydinkieltä koskettelevan puheenvuoron ja Tuula Hyttinen esitti taidokkaasti karjalaisaiheisia lauluja. Myöhemmin illalla avautui sisätiloissa disko, jossa ainakin muutaman retkeläisen jalkapari opetteli paikallisten piiritanssien kuvioita.

Seuraavana aamuna pääosa retkeläisistä suunnisti pikkuautoilla matkalle Syväriläisen luostariin. Osa taas läksi kyläkierrokselle, ensi kohteena Paloniemi ja Kuujärvi. Uimahetki Kuujärvessä sekä tutustuminen paikallisen eläkeläispariskunnan kodikkaaseen karjalaistaloon ja puutarhaan siivittivät eteenpäin maalauksellisiin Hidniemen, Tuoslan ja Syrjän kyliin. Illemmalla oli mahdollista tutustua paremmin myös majoituspaikkamme Joensuun kylään ja elämään Pitkäjärven rannalla.

Lauantaiaamuna oli hyvästelyjen aika ja kotimatka alkoi. Usealla matkalaisella oli mukanaan täysinäinen ämpäri paikallisia lakkoja. Pitkän matkan aikana toivat vaihtelua poikkeamat Laatokan rannalla, kirkossa, matkalaisten laulut, runot, kaskut, kolehdit… Kokemukset, osa varmaan ikimuistoisia, kannattavat pitkälle talveen ja kenties monen hakeutumaan uudelle matkalle Kuujärven tanhuville.

Kirjoitti Veli Väisänen

Matkalaisen Antti Jokisen välittömiä tuntemuksia, kirjannut ylös Paloniemessä 22.7.2005:

KUUJÄRVENI
Rannat vehmaat,
järvessä vesi tumma läikkyy,
tuuli aaltoja pärskii, taivaalla pilviä kasaa.
Kylän lapsia rannalla ravaa,
turistit järvessä onnessaan kellii.
Talot harmaat rannalla
valkein luomin turistin touhuja kahtoo.
Asujat vanhat haastella tahtoo,
uusia tietoja halaa,
omaa kontuaan näyttää tahtoo.
On rauha hiljaisuus mailla.
Kuujärvi kuuluisa on umpunsa aukaissut.

Comments are closed.